• VESMÍR OČAMI DETÍ – prevzatie ceny v Hurbanove
          • VESMÍR OČAMI DETÍ – prevzatie ceny v Hurbanove

          • Dňa 22.5. 2023 sa uskutočnilo v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove slávnostné vyhodnotenie výtvarnej súťaže Vesmír očami detí.​​​​​​

            Na slávnostné podujatie boli pozvaní víťazi jednotlivých kategórií. Medzi nimi bol aj náš žiak Max P. z 3.B triedy, ktorý si prevzal diplom a vecnú cenu. V rámci daného podujatia si deti mohli prezrieť výstavu najlepších výtvarných prác a bol pre nich pripravený aj zaujímavý program s tematikou vesmíru.

            Gratulujeme Max!

            A ďakujeme p.u. Alene Ambrožovej.
             

        • MATEMATICKÝ KLOKAN - Výsledky
          • MATEMATICKÝ KLOKAN - Výsledky

          • Do celoslovenskej matematickej súťaže Matematický klokan sa z I. stupňa našej školy zapojilo až 133 žiakov. 

            Medzi 20% najúspešnejších riešiteľov v celej SR sa zaradilo až 25 súťažiacich z našej školy, získali diplom a darčeky. Tento rok sa podarilo získať až trom prvákom úspešnosť 100%!
            Ostatné deti dostali účastnícky diplom a malý darček.


            Každý súťažiaci má možnosť na stránke www.matematickyklokan.sk nájsť podrobné hodnotenie svojho vlastného testu. Stačí zadať svoj kód. 

            Všetkým súťažiacim blahoželáme!

            Ďakujeme koordinátorke súťaže p.u. Zuzane Koháryovej.

        • TÝŽ-DEŇ MDD
          • TÝŽ-DEŇ MDD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album TÝŽ-DEŇ MDD.

            Náš klub detí na MDD sa celý týž-deň spoločne hrá, súťaží, kreslí, maľuje, upratuje, užívame si to ako jedna veľká rodina.

            V pondelok sme zbierali šišky, potom znova ich hádzali na cieľ a do diaľky.

            V utorok 4.A mala štafetový beh.na novej drahe. Najprv sme sa rozdelili do skupín..Podavali šatku svojmu  tímu, až do úspešného konca. Niekto musí byť jednička Trieda 2.A a 2.C mali štafetový beh na školskom dvore. Nešlo o súťaž takže, sme nemali výhercu ani porazeného. Išlo o zábavu.  Dnes sme sa všetci tesili

            Keď sa opýtate detí, čo by chceli na MDD, väčšinou to vždy skončí pri nakupovaní nejakých darčekov. Stále však platí, že pre deti je meradlom našej lásky náš čas či naša pozornosť a nie iba nakupovanie darčekov. Deti sú často obrazom nás dospelých. V ich dušiach ako v malých zrkadlách sa odrážajú naše hodnoty, postoje, radosti či smútky.  Sú to tvárne bytosti, ktoré s obdivom hľadia na náš každý krok a veria, že to, čo urobíme, je správne. Pre vaše dieťa je najdôležitejšie, že je s rodičmi, ktorí sa s ním rozprávajú, šantia, športujú, spoločne pečú pizzu alebo koláče. Práve tieto spoločné zážitky si deti navždy zapamätajú a spomienky na ne aj v dospelom veku budú robiť ich svet krajším.

            Na MDD vaše deti určite nejaká drobnosť poteší, no skúste sa sústrediť v tento krásny deň skôr na spoločné zážitky. Čokoľvek vymyslíte, pripravíte, najdôležitejšie je, aby si to užila celá vaša rodina. Prajeme vám, milí rodičia krásne chvíle s vašimi deťmi. Vych.ŠKD

        • Projekt „ČÍTAJME SI...“ 2023
          • Projekt „ČÍTAJME SI...“ 2023

          • NAD PODUJATÍM PREVZALA ZÁŠTITU

            PREZIDENTKA SLOVENSKEJ REPUBLIKY

            PANI ZUZANA ČAPUTOVÁ

            Dňa 22.6 vypuklo celoslovenské podujatie „Čítajme si...“ 2023 organizované Linkou detskej istoty.

            Projekt vznikol v roku 2008 s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť v ohraničenom čase na identifikovanie sa s postavami, ponúka chvíle intimity. Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom.

            Preto opätovne, už po štrnásty krát, prichádzame v spolupráci s knižnicami a školami po celom Slovensku ako i s partnermi projektu s podujatím, ktorým chceme motivovať deti k čítaniu.

            Na hodinách slovenského jazyk a literatúry začali žiaci na našej škole „ BEŽAŤ“ čitateľský maratón.

            Zapojenie sa do projektu bolo dobrovoľné, ale napriek tomu v tento deň čítalo 8 tried našej školy t, j. 177 žiakov. A to je celkom pekné číslo.

            Žiaci si vybrali knižku, ktorá ich zaujala a čítali, čítali bez prestania😊. Veď bol to predsa maratón😊.

            Ďakujem veľmi pekne kolegyniam SJL a žiakom za milú spoluprácu.

            Bolo to príjemné spestrenie vyučovania v tento krásny a slnečný deň.

            Mgr. Janka Gnjatovičová

        • Návšteva Múzea holokaustu v Seredi
          • Návšteva Múzea holokaustu v Seredi

          • 18. mája sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie v Seredi, kde ich čakal pestrý program. Najskôr navštívili Múzeum holokaustu. Od sprevádzajúcej lektorky sa dozvedeli, že prestavba kasárenských budov začala 18. septembra 1941. Podľa nariadenia Ministerstva vnútra SR mal areál slúžiť ako pracovný tábor pre slovenských Židov.
            Žiaci mali možnosť si pozrieť komplex barakov, v ktorých pracovali Židia na základe pracovnej povinnosti podľa paragrafu 22 Židovského kódexu. Okrem toho videli naši deviataci miesta, kde bývali väzni a pôvodný deportačný vagón, v ktorom bolo 40 ľudí.  

            Druhou zastávkou exkurzie bol Hubert v Seredi. História firmy sa začala písať v roku 1825, kedy bola v Bratislave založená jedna z prvých  fabrík na výrobu šumivého vína mimo Francúzska. V roku 1952 sa firma presťahovala do Serede. Pred samotným vstupom do prevádzky si museli dať naši deviataci špeciálne plášte. Potom sa presunuli v sprievode vedúceho majstra výroby a pracovníka útvaru kontroly priamo do závodu, kde si pozreli kvasné tanky, tanky s muštom a  plniacu linku. Vďaka odbornému a pútavému výkladu vedúceho majstra výroby sa oboznámili s históriou závodu a s metódou výroby koňaku, ktorý pomaly dozrieva v 300 litrových sudoch z dubového dreva. Na záver exkurzie mali žiaci vytúžený rozchod v obchodnom centre City Park v Trnave. Obohatení zážitkami sa všetci naši deviataci vrátili šťastne domov.

            Mgr. Anna Sirotová

        • NÁVŠTEVA Z BRNA
          • NÁVŠTEVA Z BRNA

          • V dňoch 16.5 až 18.5. našu školu navštívili žiaci z Brna. Stretnutie bolo v duchu spolupráce žiakov zo Žiackeho parlamentu, ktorí so zahraničnými študentami vytvárali spoločné projekty. Žiaci aj učitelia z Brna si pozreli priestory našej školy, ktoré sa im veľmi páčili. Dokonca sa zúčastnili aj výučby v triedach, kde prezentovali svoju školu a nadviazali s našimi žiakmi nové priateľstvá . Utužovanie vzťahov so žiakmi z Brna umocnila aj spoločná návšteva hradu Devín.

        • Indiánska ŠVP- druháci - 4.deň
          • Indiánska ŠVP- druháci - 4.deň

          • Dobré ránko z Terchovej. My už síce nasadáme do autobusu domov, ale ešte sa chceme s vami podeliť o zážitky zo včerajška.

            Hneď ráno sme sa rozhodli, že využijeme, že neprší a vydali sme sa Terchovským chodníkom do lesa. Ani koniec asfaltky nás neodradil a pustili sme sa do zdolávania prírodných prekážok, čo si odniesla naša turistická výbava. Prosíme, kufre otvárať opatrne 😉.
            Po tomto neopakovateľnom zážitku sme pokračovali indiánskymi aktivitami, aby  sme na večernom vyhodnotení indiánskych kmeňov,  boli čo najúspešnejší. 
            Po parených buchtách sme sa konečne dozvedeli ako sa nám darilo a kto sa stal naj indiánom a indiánkou ŠvP.

            Po super večernom programe sme unavení a plní zážitkov zaľahli a tešíme sa okolo 13 hodiny, že nás budete čakať pri škole.

        • Športom za duševné zdravie detí - minihádzaná 3.- 4.ročník
          • Športom za duševné zdravie detí - minihádzaná 3.- 4.ročník

          • Dňa 17.5. boli naši žiaci reprezentovať školu v športovej súťaži Minihádzaná.

            V základnej skupine sme odohrali tri zápasy. Prvé dva zápasy nám dali zabrať. Napriek úvodným prehrám sme dokázali v oboch zápasoch stav zvrátiť a úspešne vyhrať. Tretí zápas sme zvládli celkom bez starosti a tak sme sa mohli tešiť z postupu do finále.
            Finálový zápas bol pomerne vyrovnaný, no našou aktivitou, bojovnosť a spoluprácou sme dokázali tento zápas vyhrať. Naši žiaci sa tak mohli tešiť z krásneho 1.miesta!

            Za reprezentáciu školy ďakujeme p.u.Barkovej a srdečne gratulujeme týmto žiakom: Marcus M., Matúš M., Bruno Č., Matúš K., Alex T., Tomáš G. a Patrik Š.!

        • Deň mlieka v klube
          • Deň mlieka v klube

          • 16.5. Medzinárodný deň mlieka 

            Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy. Cieľom je poukázať a vyzdvihnúť ich biologicky významný obsah, mimoriadne nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej súčasti života. A my, deti z Podzáhradnej sme sa mlieku, jeho histórii mliečnym výrobkom venovali celý týždeň.

             

            Dnešný deň mlieka v 3.A  sa nám vydaril. Okrem toho na krátkej vychádzke sme si precvičili matematiku. Zrátali sme na 1,20 km 32 smetných košov . Vyšlo nám každých 37,5 m 1 smetný koš. Ozaj je na okolí veľmi málo smetí! A potom si deti dali do tela 🤪 Vych.Hela

            Aj v 4.A, 4.B a 4.C sa Deň mlieka vydaril. Porozprávali sme sa o mlieku a mliečnych produktoch, vyrobili sme si spolu pojmovú mapu. Vedomosti sme si overili v kvíze. V skupinkách si deti pre spolužiakov pripravili tajničku, ktorú odprezentovali. Popoludnie sme si osladili cereáliami s mliekom. A keďže sme šikovní, umyli sme aj riad :-). Vych.Valika a Anka

        •  Indiánska ŠVP- druháci - 3.deň
          • Indiánska ŠVP- druháci - 3.deň

          • A máme za sebou tretí, síce kompletne upršaný, ale veľmi produktívny deň.

            Po veselej tanečnej rozcvičke sme zasadli k indiánskej slovenčine a matematike, zaspievali si a napísali rodičom list. Po výdatnom obede a odpočinku, sme sa vrhli na indiánsky kvíz a športové aktivity v našom típí.
            Bohatý program sme ukončili kreatívne - výrobou ochranných amuletov. Už sa nevieme dočkať zajtrajších aktivít. Všetci sme zdraví a v poriadku.

            Howgh!🏹

        •  Indiánska ŠVP- druháci - 2.deň
          • Indiánska ŠVP- druháci - 2.deň

          • Indiáni z Terchovej posielajú svoj druhý pozdrav.

            Dnes nás zobudilo krásne slniečko a my sme mohli začať nový deň super rozcvičkou vonku.
            Po výdatných raňajkách sme medzi nami privítali uja lesníka. Ten nám svojou zaujímavou prednáškou a aktivitami priblížil jeho prácu a odhalil tajomstvá lesa.
            Po super sviečkovej sme nasadli na vláčik Terchováčik, v ktorom sme absolvovali prehliadku Terchovej a okolia. Vystúpili sme k rozhľadni - Terchovské srdce, kde nás síce prekvapil dážď, ale zvládli sme to skvelo.
            Večer sme si vyrábali indiánske tričká, ktorými vás prekvapíme zajtra.

            Všetci sme zdraví a poslúchame.

        • Indiánska ŠVP- druháci-1.deň
          • Indiánska ŠVP- druháci-1.deň

          • Zdravia Vás indiáni z Terchovej!

            Dnes sme odštartovali veľké dobrodružstvo v našej prvej škole v prírode. Čakal nás tu milý personál, pekné ubytovanie, chutný obed a slniečko, ktoré nám umožnilo prvé potulky krásnou krajinou.

            Práve si vyrábame čelenky a už sa tešíme na ďaľšie nové dobrodružstvá! 

        • Metodická hodina matematiky
          • Metodická hodina matematiky

          • V pondelok 15. mája sa v prváckej triede uskutočnila metodická hodina matematiky pre prvákov a prvácke pani učiteľky.

            Kolegyne z firmy Taktik žiakom a učiteľom ukázali, ako interaktívne používať učebnice z ich firmy. Žiakom sa hodina páčila a preukázali, akí sú šikovní.

        • Indiánska ŠVP- druháci
          • Indiánska ŠVP- druháci

          • Naši malí druháci v pondelok 15.5. odcestovali do indiánskej školy v prírode v Terchovej. Po 4 rokoch škola obnovila tradíciu organizácie škôl v prírode. 

            Druháci pricestovali do Terchovej v poriadku. Po chutnom obede a vybalení sa vybrali na prechádzku do okolia chaty. Pozdravujú všetky maminy, tatinov, babky, dedkov a kamošov.

        • Nedaj sa, hovor o tom!
          • Nedaj sa, hovor o tom!

          • V piatok 12.mája sa na škole uskutočnilo divadelno-výchovné predstavenie s názvom „Nedaj sa, hovor o tom!“, ktoré pútavým spôsobom na školách rieši aktuálnu a stále narastajúcu problematiku šikanovania, rasizmu, sociálnej nerovnosti, fyzického násilia, či kyberšikany.

            Predstavenia sa zhostili mladí chalani a bolo vytvorené po odborných konzultáciách s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Zuzkin park v Košiciach a v spolupráci s Policajným zborom SR. Projekt je realizovaný pod záštitou Ministerstva školstva. Predstavenie si pozreli žiaci od 3.ročníka až po 8. ročník a boli milo prekvapení. Ohlasy boli viac než výborné.

             

        • Výchovný koncert: Príbeh hudby
          • Výchovný koncert: Príbeh hudby

          • Vo štvrtok 11.5.2023 sa na škole konal výchovný koncert Príbeh hudby. Tento najväčší hudobno- vzdelávací cyklus Bratislavského chlapčenského zboru sa konal online cez stream RtvS 2 a vypočuli si ho prváci až štvrtáci. A takto to u nás vyzeralo:

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • Vedenie Základnej školy Podzáhradná 51 všetkým rodičom a pani predsedníčke pani Zambojovej  veľmi pekne ďakuje  za zakúpenie a inštaláciu ohniska a šachového stolíka so stoličkami. Pod stromami na školkom dvore bude ešte v blízkej budúcnosti prístrešok, ktorý bol navrhnutý v rámci úpravy a revitalitácie školského areálu.  Alena Bednárová,VvŠKD

        • DEŇ MATIEK
          • DEŇ MATIEK

          • Druhá májová nedeľa je každý rok špeciálnym dňom. Mamy sú 365 dní v roku každodennou inšpiráciou pre deti na celom svete. Bez ohľadu na vek! Preto je tento deň ideálny na to, aby sme si pripomenuli, čo všetko pre nás robia a zároveň im za všetko poďakovali. Preto naše-vaše deti ďakujú všetkým maminkám básničkami, kvetinkami a srdiečkami vyrobené s láskou. Alena Bednárová

        • Klub detí upratuje s Maxom
          • Klub detí upratuje s Maxom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Klub detí upratuje s Maxom.

            Outdoorová výzva "Jarné upratovanie s Maxom" vyzýva k zberu voľne pohodeného odpadu. Po zimnej sezóne je práve teraz ideálny čas na túto aktivitu, pokiaľ ešte odpadky dobre vidno. Deti klubu využili toto jarné obdobie k pozitívnej zmene v prírode. Do výzvy sa zapojili aj triedy 2.ABC. Vyzbierali odpadky v okolí našej školy. Triedili sme, povedali sme si, ktorý odpad kam patrí. Deti boli rozdelené do malých skupín, každá skupina mala svojho vedúceho. Vych.Dianka

            Deti 1.A,1.B a 1.C spolu s pani vychovávateľkami sa zapojili do projektu "Jarné upratovanie s Maxom". Krásne slnečné popoludnie sme si vyhradili na zbieranie odpadkov a nečistôt na školskom dvore. Deti boli veľmi usilovné a vyzbierali takmer všetko čo nepatrí na čistý školský dvor. Samozrejme súčasťou boli prednáška a otvorená diskusia na tému Recyklácie odpadu, ako ho recyklujeme aké skupiny na recyklovanie poznáme a farebné označenie jednotlivých skupín na triedenie. Bol to veľmi poučný deň. Upratali sme celý areál školy a s príjemným pocitom odchádzali na ihrisko. Vych.Táňa

        • PODZÁHRADNÁ MÁ TALENT
          • PODZÁHRADNÁ MÁ TALENT

          • Svoju šikovnosť a talent predviedli žiaci našej školy v súťaži „Podzáhradná má talent“. Porota zložená zo žiakov Žiackeho parlamentu mala ťažkú úlohu vybrať najlepšie vystúpenie. O víťazstvo sa podelila Zoia G., ktorá predviedla nádhernú hru na klavíri a Lea S., ktorá zaujala porotu svojím spevom. Druhé miesto obsadili: Lucia F. pekným prednesom, gymnastický výkon predviedli sestry Sandra R. a Simona R. Porotu tiež zaujal výkon siedmakov Petra K., Martina M., Andreja P., ktorý prekvapili všetkých trikmi s kartami. O tretie miesto sa podelili: tanečníčka Karolína K, speváčka Erika J. a veľký potlesk mal aj karatista Michal M. Vďaka Združeniu rodičov všetci zúčastnení boli odmenení sladkosťou a víťazi si odniesli pekné ceny.

      • Kontakt

        • Základná škola
        • +421 2 4524 3151
        • Podzáhradná 51 82107 Bratislava Slovakia
        • 31745041
        • 2020918790
        • RNDr. Alena Heldová - riaditeľka školy
        • Mgr. Vladimíra Ondrušová -zástupkyňa RŠ pre 2.st.
        • Mgr. Gabriela Fajnorová -zástupkyňa RŠ pre 1.st.
        • Alena Bednárová - vedúca ŠKD
        • Darovací účet školy: TATRA BANKA, č. ú.: 2628705144 / 1100 IBAN: SK44 1100 0000 0026 2870 5144 SWIFT (BIC) : TATRSKBX
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje